CARMALS BLOG!

Kennel Carmals senaste info

Min bilder
Namn:
Plats: Nymölla, Skåne, Sweden

Medelålders man med fru, barn och massor av hundar. Jagar,startar, dömer och tycker till.

måndag, mars 29, 2010

Alla vägar bär till Rom


Några dagar i Italien gjorde gott för själen. Vi bodde två dagar i ett område centralt i Rom som heter Trastevere. Tränga gränder, små resturanger, god mat och gott vin. Guidades runt en hel dag till fots av Chira som visade allt det man måste se när man är i Rom. Det var en stor upplevelse för oss som aldrig varit där tidigare. Eftersom man är ovan vid asfalt och kullersten så var det med stumma ben vi kom till hotellet på kvällen.

Lördagen hade vi kurs och Mirjam tog hand om Beginners och Novice och jag fick ta open hundarna. Kände lite press eftersom jag dömt och tävlat emot en del av förarna och hyser stor respekt för deras kompetens. Angelo har bland annat vunnit Europacupen och Paulo tog Cacit på ett imponerande sätt när jag dömde utanför Milano i vintras. Trots det så är dom nyfikna och vetgiriga och ville veta så mycket som möjligt om vår träningsfilosofi. Det blev väldigt givande diskussioner som till stor del handlade om handling i olika situationer, terrängtyper och vindförhållande. Dom flesta av dom hundarna var väldigt väl grundtränade med föredömligt fotgåeende, stadga och linjetag.

Mirjam fick en blandning av hundar, både raser och typer.En del showhundar, lite mixningar och en del av ren jakttyp. Mijam reagerade på att hon under två dagar inte hört ett pip från någon av hundarna vilket man kan fundera över. Många av förarna var betydligt mer ljudliga och Mirjam la mycket arbete på att få till en följsam hund utan kommando från förarna. Man visslade gärna  när hunden jobbade, under inleverering osv vilket knappast förbättrar hörsamheten.

Funderat lite på det. Vi ställer väldigt höga krav på att hundarna skall vara tysta men det är ofta ok med högljudd handling.

Vi dömde  WT under söndagen tillsammans med Thelma och Angelo. fyra olika klasser har man från väldigt enkelt till oerhört höga krav och det var en upplevelse i sig. Topphundarna presterade arbete av yppersta klass trots mycket svåra upplägg. Knepiga terrängbyten och smala korridorer med begränsat synfät i kombination med svårlokaliserade apporter ställde krav på både precision och sökarbete.

Lagt in lite bilder under Foto

AC

måndag, mars 22, 2010

Gerda och Ulla



Haft Gerda och Ulla på besök. Gerda med sin Kita och Lee avkomma Pepz som är hur självklar som helst. Ulla med Harry avkomman Triss. (Stjärnebergs Hope)  En helt underbar tik med precis den attityd jag vill se hos en jaktlabbe. Tog några bilder som blev helt okey.

Anders

onsdag, mars 17, 2010

Walk Up träning den 2/4

Hej.

Walk Up träning den 2/4 kl 09:00. Samling hemma hos oss. Mirjam kontaktar er som anmält er till den som blev inställd.. Det finns eventuellt ett par platser lediga. Anmäl via mail så återkommer vi.

Behöver ha in anmälningar innan tisdag den 23/3 eftersom vi åker till Italien på onsdag för att döma WT och hålla kurs. Två dagar i Rom inplanerade också. Något vi sett fram emot länge.

Anders&Mirjam 04454499@telia.com

Så har då alla valparna åkt till sina nya ägare




Har ett par bilder på dom sista valparna. Maddes och Richards lilla tik Fiffi lyckades stjäla en skata när Richard varit ute på lite kråkjakt.  Hon bar skatan med ett perfekt apportgrepp och som hon aldrig gjort annat än apporterat. Tog skatan och kastade den ett par gånger. Plockade upp den likadant men ville inte riktigt komma in. Hon gick gärna i gryt under en bänk. Undra tros om hon tänkt sig käka upp bytet där. Vid ett tillfälle stod hon och kikade bakom en trädstam. Bilden togs av Madeleine. Den andra valpen med den stora dummien i munnen heter Rhea. Malin skickade den till oss. Tack för bilderna.

Hälsningar
Anders&Mirjam.

söndag, mars 14, 2010

Vilken trevlig helg vi haft.


I fredags kom Madeleine och Richard på besök för att stanna över helgen. Dom kom både för att hälsa på och för att hämta sin lilla valp efter Fetch och Zorro. Den gamla labbetiken som fortfarande är pigg och hänger med heter Fancy och hon är kullsyster med vår gamla Pripps.
Madeleine jobbar som webansvarig på jägarförbundet och ansvarar för websidan. Förutom Fancy så har Madeleine och Richard två hanhundar som är valpar efter Fancy. Richard är jakttokig och största passionen är kråkjakt med uv. Han säger att Fancy är en perfekt hund för ändamålet eftersom hon har en fantastik markeringsförmåga trots att hon sitter i ett gömsle och har svårt att se var fågeln faller. Richard säger att det är en kombination av intuition och erfarenhet. Hon räds varken svår terrämg eller ilskna fåglar så nu får vi hoppas att hon håller ett par år till.
Imorgon ska vi testa uven och vi har byggt ett bra gömsle idag så det skall bli väldigt spännande. Återkommer med bilder och reportage under morgondagen. Richard skriver på jägarförbundets hemsida om kråkjakt i kråkbloggen. Klicka på länken så kommer du direkt dit. http://www.svenskjakt.se/blogg/
Haft lite vårkänsla här i skåne och det börjar öppna upp lite snöfria fläckar på fälten. Överallt syns gässen sitta och norpa lite grönt som komnmer fram. Tog också några bilder på rådjuren som låg gott nerbäddade i halmen. Kvaliten dålig pga trytande ljus men det går ialla fall att se.

Anders

onsdag, mars 10, 2010

A provsträningen fredag lördag skjuts framåt

Hej.

Vi har tyvärr fått skjuta A provskursen framåt. Tråkigt att inte ha kunnat genomföra dom kurser vi hade tänkt oss men det är inte så kul att träna på skarsnön.  Möjligen kan man ha lite öppna linjetag osv  men vi tycker inte att det ger speciellt mycket.  Det är inte mycket snö och ett par dagars blidväder hade gjort susen.  Vi klagar på snön men jag förstår att det är mycket värre i inlandet. Där får man väl starta upp hundarna i augusti vid islossningen.
Har varit lite mulet och tråkigt idag men jag ville prova nya kameran. Mycket att lära sig. Tog ett par bilder på Trolle. Han är öm i ena baktassen men han ställde upp ändå. Den röda dummien har texten MS. Är det Marina och Svens?

AC

söndag, mars 07, 2010

Årsmöte

Hej..
Södra hade årsmöte igår. Blev delvis en ny styrelse och lite av en historisk händelse. Tror det är första gången en yrkesjägare sitter som ordförande i en avdelning inom SSRK. Henrik Svensson heter södras nya ordförande. Regelrevideringen var ett av ämnena på årsmötet och det gäller både spaniel och retriever. Södra avdelningen tycker att det är en fråga av så hög dignitet att man kommer att ha separata medlemsmöten för att diskutera frågan. Tycker det är väldigt förnuftigt för ett årsmöte ger inte tid till några djuplodande diskussioner. Hoppas att man gör likadant i övriga delar av landet så att man får väl genomtänkta remissvar.

Anders

torsdag, mars 04, 2010

Klargörande angående regelrevideringen.

Det finns nu ett klargörande och motivering inlagd på http://www.ssrk.se/  under aktuellt och den är också utskickad till avdelningar och rasklubber. Klicka på länken så kommer ni direkt dit.

Anders

onsdag, mars 03, 2010

Fick ta bort en ubåt

Hej.

Fick plocka bort ett anonymt inlägg och hoppas det räcker med det.

Mattias, Tack för kommentaren. Det finns en väldigt stor skillnad på våra prov och dom Brittiska proven. Man har two days opens med 24 hundar till start och en vinnare. Klart som tusan att dom som startar är där för att vinna. Det kvalificerar ju dessutom till en start på championship. I det förslag som kommitten har lagt är det inte bara en hund som kan få en championatsgrundande merit och det är en väsentlig skillnad, jag vet inte hur många gånger man skall påtala det. Den enda skillnaden är att man får en differentiering i och med placeringarna. Kvalitetsbiten finns ju fortfarande kvar, eller? Däremot så kan jag tycka att även den anonyma engelsmannen som skribenten hänvisar till borde kunna stå för sina åsikter. Om någon gör det så brukar fler våga kliva fram om man  tycker likadant. Han är säkert inte ensam om det. Inom aveln så är det upp till uppfödarna att bredda och inte överanvända hundar. Personligen vill jag helst använda hundar som jag sett under jakt och har bildat mig en egen uppfattning om.Vilka resultat och titlar den har är för mig inte avgörande. Jag är övertygad om att människor sporras av det faktum att det finns ett tävlingsmoment med i bilden och just det driver dom att träna och utvecklas  Dessutom så leder det fram till bättre och bättre hundar. Det är väldigt populärt att gå på kurs för Britter eftersom många av dom är duktiga hundtränare och dom har mycket att förmedla. Det är också ett faktum att den svenska aveln på åtminstone Labrador retriever bygger på importer av hundar från storbrittanien. Om deras avel och deras bedömningssystem inte fungerar så undrar jag varför vi köper hundar därifrån och åker över och parar våra tikar.
Jag har kvar min övertygelse om att det finna mycket att vinna på ett inslag av konkurrens, tvådomarsystem i kombination med det som vi redan har och kallar för egenskapsbedömning i dom lägre klasserna. Förr hade vi ofta sluttävling om vandringspriser i vår avdelning. Det var spännande och drog till sig människors intresse. Sporrande och spännande dom gånger man hade lyckan att få vara med. Sedan har det blivit fult att tävla och det är tydligen bara på utställning det skall vara tillåtet.

Anders.

tisdag, mars 02, 2010

Nu var du juste Maria.

Tack för sista inlägget.  Jag bugar. Jag har inte för avsikt att förmedla tyck gärna men tyck som jag. Min uppfattning är att vi skall ha en debatt runt verksamheten. Jag har en vision och argumenterar för min uppfattning. Andra får argumentera för sin.  Jag ser hur prov och verksamhet fungerar både i Sverige och i andra länder eftersom jag dömer en del Internationellt. Vad jag ser är en enorm utveckling både bland hundförare och hundmaterial Internationellt men vi sitter här och slår oss för bröstet i trygg förvissning om att vi i Sverige har det ultimata sättet att prova hundar. Jag undrar vad dom som skriker högt på diverse årsmöten har för visioner?

MVH
Anders

Maria

Jobbat natten och ganska trött. Får läsa ditt inlägg tre gånger för att försöka förstå. Då känner  jag  att jag borde plocka bort det av två skäl. Det ena är att du är anonym och det får man vara på min Blogg om man är juste i sina kommentarer. Om man inte är det så skall man ha så mycket kurrage i sig att man törs stå för det man säger. Jag tycker inte att har det. Jag tänker ändå besvara det. Vår kommitte har lagt ett förslag som via HS gått ut på remiss till avdelningar och rasklubbar. Remissförfarandet innebär att man tar in synpunkter för att kunna fatta ett bra och väl underbyggt beslut. Att en del av oss i klubben vill se en utveckling och lägger förslag på förbättringar leder förhoppningsvis någonstans. Vi är dessutom ganska vana vid att det finns männuskor som går bakom och kritiserar utan att själva uträtta någonting. Vi har under senare år fått igenom A proven som blivit en officiell verksamhet. Folk gläds också åt workingtesterna som heller inte fanns förut osv.
Vilka du menar som står på championship får stå för Dig. Själv har jag aldrig varit där eftersom jag inte orkar stå flera dagar och titta på hundar utan att på något sätt vara involverad.

Anders

Dear Peggy

Hej Peggy och övriga.

Kan inte låta bli att tycka att det är väldigt roligt att tycka. I synnerhet när man kan få till en liten debatt som förhoppningsvis leder till någonting bra. Ditt inlägg är långt Peggy men det finns mycket substans i det. Kan ändå inte låta bli att argumentera lite grann. Jag vill dock poäntera att det jag tycker är mina personliga åsikter och dom står jag för.

Vi börjar med att du håller med om att det vore bra med minst tre hundar till start i KKL. Skönt för då tycker vi lika. Du befarar problem att komma in och prova hundarna eftersom det knorras en del. Vem är det som knorrar, undrar jag då? Jag ser det så här. Det är viktigt för godsen att ha bra hundar och bra hundar kommer genom bra avel och bra träning. Prov och tävlingar gynnar inte bara aveln enligt mitt sätt att se det. Det tar också fram bra träningsmetoder och duktiga förare och det skall man inte glömma. Jag bor i södra Sverige och här har vi en stor förståelse och ett mycket fint samarbete med dom ställen där vi apporterar. Om vi har ett praktiskt prov och/eller ett KKL med flera hundar istället för att vara med på var och varannan jakt med en hund kanske till och med skulle underlätta. Ialla fall för oss domare. Det krävs också lite förståelse hos övriga apportörer men det borde man kunna släppa till för den goda sakens skull.

Tvådomarsystem ger en kvalitetssäkring, objektivare bedömning och en bättre samstämmighet i bedömningen. Det är förmodligen skälet till att man alltid har mer än en domare i England både på spaniel och retriever. Det är skälet till förslaget även på B proven i EKL.

Jag håller med dig när du skriver att en del hundar är bättre än dom visar på proven. Problemet är att många tolkar egenskapsbedömning som att man bedömer ärftliga egenskaper. Om det vore så skulle man bortse ifrån olydnad och bristande dirigerbarhet, även stadga och fotgående. Inget av detta är ju hundens fel, eller hur. Till och med självständighet och initiativ blir lidande av felaktig dirigeringsträning. Domaren har ingen aning om hur hunden är tränad utan måste bedöma det han eller hon ser. I den lägsta klassen har man möjlighet att se en del grundläggande egenskaper eftersom man inte ställer så stora krav på att hunden är genomtränad. Jag tycker för min del att hundarna är tillräckligt egenskapsbedömda i NKL och ÖKL. Förslaget innebär inte att bara en hund får en championatsgrundande merit vilket kanske inte framgått med tillräcklig tydlighet. Det innebär att en hund kan få Cert. Övriga placerade hundar med certkvalitet får ck. Detta meriterar till championat. För att få starta på praktiskt prov krävs cert eller Ck. Här finns det ett fel i det förslag som gått ut precis som Maria påpekar i sin kommentar.

Du skriver också att det blir få hundar som startar på praktiskt prov och att det skulle innebära en sämre utvärdering av dom jaktliga egenskaperna. Då tycker jag att det finns en alldeles utmärkt möjlighet att starta i KKL. Det krävs bara ett 1:a pris i NKL för att starta där.

Till sist så funderar jag på värdet av våra prov egentligen. På tiksidan använder man tikar med varierande meritering i avel men när det kommer till hanhundar är det något annat. Hur många uppfödare använder en hund som startar på B-proven och som dessutom kanske har en mindre skicklig hundförare och inte når några större resultat, trots att det som du skriver kanske är en alldeles utmärkt hund? Knappast. Man vänder sina blickar västerut. Brittiska importer är alltid välkomna och drar till sig uppfödarnas intresse som flugor till en sockerbit. Trots att man inte vet speciellt mycket om dom.

För ett par år sedan ställde jag en fråga till den som vann championship förra året. Jag frågade om jag kunde se vilken typ av hund han hade när jag såg den på ett prov. Han skrattade och sa: No way! I made that dog. Jag tycker att det säger väldigt mycket.

Anders