CARMALS BLOG!

Kennel Carmals senaste info

Min bilder
Namn:
Plats: Nymölla, Skåne, Sweden

Medelålders man med fru, barn och massor av hundar. Jagar,startar, dömer och tycker till.

fredag, december 25, 2009

Dubbla pälsar gör gott på pass.

Tack för kommentarerna ni som skrivit. Tack för alla julhälsningar också. I synnerhet Sofias målande beskrivning av min kroppskonstitution. Tjock päls vet jag i och för sig inte om jag har men möjligen hårdhudad. Till och med så sköterskan fick förborra eftersom nålen vek sig när jag skulle ha flunsa vaccinet.
Det vore kul att illustrera utvecklingen på labbesidan genom en bildkavalkad på betydelsefulla hundar under ett sekel. Det finns en bok som heter Labradorklubben 75 år och som gavs ut i England för ett tjugotal år sedan. Den beskriver utvecklingen i både ord och bild. Man kan se tydligt hur en förändring av exteriören sker efter kriget då också den sista Dual Champion hunden korades i England. Vad jag tycker är märkligt är att man inte ser hur utvecklingen skett trots att man tittar på bilder som tydligt visar hur hundar såg ut, då och nu. Man anser att en rastypisk labrador är en hund som passar in i den mall som ansvänds i utställningsringen och räknar upp vad som är viktigt för hunden, i synnerhet som jakthund. En sak som övervärderas å det grövsta är den dubbla pälsen som skall göra hunden motståndskraftig mot kyla och kallt vatten. Så är det säkert men jag undrar hur samma hund känner sig i solgasset en augiusti eftermiddag i ett solbeslyst ärtfällt. Själv har jag alltid problem med hur jag skall klä mig. Så fort jag är i rörelse så blir jag varm och efter ett drev så står jag på pass och fryser. Man kan inte ha samma kläder när man springer som när man står på pass eller hur. Hundar måste ju ha det efterom dom ju är födda med kläderna på. Om dom föds med lite tunnare kläder så klarar dom att hålla ner tempen när dom jobbar, torkar snabbare och deras kloka ägare gör lika med hunden som med sig själva. Klär på dom när dom stär still. Det kallas att klä sig enligt skalpricipen. Finns väldigt bra täcke nuförtiden. Till och med ett som har så magiska egenskaper att det botar det mesta enligt marknadsföringen.
Kanske skall testa ett sånt nästa gång.
Nu skall jag lägga in ett par skinkmackor till och bygga på passfetman så jag slipper frysa på passet nästa vecka. Bättre än Botox. Håller skinnet spännt.

God Jul
onskar
Tomten

måndag, december 21, 2009

Jaklabbar kontra .................









Hej igen. Fick ett par kommentarer på förra inlägget bland annat från Gerda. Jag tror inte att man dömer fram den typen av hund medvetet. Under femtio-sextio år har rasvarianterna på labbe och många andra raser glidit isär. Från början hade kanske domarna en jaktlig bakgrund men nu rekryteras domare bland dom som är framgångsrika på just utställningar. Så har det varit på labbesidan sedan före kriget och just därför har jägarna hållt sig med egna linjer. Jag har inga synpunkter på dom andra varianterna eftersom det föreligger en efterfrågan på dom också och dom glädjer sina ägare med goda utställningsresultat och det är vad dom är intresserade av. Det som stör mig är att man från utställningshåll talar om för mig och andra jägare att dom hundar som vi håller oss med är rasotypiska och mer eller mindre värdelösa som jakthundar. Man räknar upp ett antal fel som dessa besitter på ett fördomsfullt, omdömeslöst och generaliserande sätt och jag har svårt att tro att man talar av egen erfarenhet eftersom man förmodligen aldrig haft en arbetsvariant av någon ras. Jag har en kompis som har båda delarna och han trivs alldeles utmärkt med det. Jagar med den ena modellen och ställer ut den andra.

Egenligen borde man kanske inte bry sig eftersom vi gjorde det enda rätta för några år sedan och tog bort championatkopplingen.
Vi har ett fantastiskt vinterväder här i skåne. Kröp ner mot tolv minus nu ikväll. Djuren har fått det tufft och gässen sitter tätt på dom åkrar där dom kan komma igenom snötäcket. Rapphönsen bäddar ner sig i snön och ibland kan man se dom ligga tätt ihop i en cirkel med huvudena utåt för att hålla koll på analkande faror. Hade kameran med mig idag och hittade en rapphönskull som tog till vingarna. Det gjorde gässen också.
Anders












söndag, december 20, 2009

Riktig labbe eller jaktlabbe


Fick Labradoren häromdagen. Rasklubbens tidning med andra ord. Där finns en artikel om labradorklubbens öppna mästerskap och det var trevligt att läsa. Hittar sedan en artikel skriven av en välrenomerad utställningsdomare som dömt hundar runt om i världen i trettio år. Artikeln handlar om rasuppdelning vilket är ett faktum på väldigt många raser. Kan vara intressant att läsa tänkte jag men kom snart fram till att det är samma gamla diskussioner som egentligen utmynnar i vilken typ av hund som är den rätta. Trodde i min enfald att den diskussionen tagit slut vid det här laget.

Frågan som ställs är varför inte en vacker hund kan vara duktig. Självklart, men som sagt s ligger skönheten i betraktarens ögon och för mig så skiljer den uppfattningen sig avsevärt från det artikelförfattaren menar. Det som är mest fascinerande är att man från utställningssidan förklarar vilken typ av hund vi jägare skall ha. Han påstår att jaktlabbarna på ingen punkt uppfyller rasstandarden och ställer frågan om verkligen en labrador skall behöva liggunderlag och täcke när den vistas ui naturen. Jaktvarianterna är också övertempererade och rastlöst pipiga. Många av dessa överstressade hundar flänger omkring på fälten alldeles för snabbt för att kunna hitta något. Jag orkar inte refferera mer men en sak kan jag säga. Sälar fryser inte, men dom har väldigt svårt att hinna ikapp en skadad hare eller fasan på land och en del problem med att ta sig över staket. Välkommen på jakt Kenneth och ta med dig hunden så skall jag förklara vad jag menar.


Bilden är på Trolle och är tagen häromdagen och illustrerar med all tydlighet vad jag menar. Han är nog inte rastypisk i artikelförfattarens mening men ta en runner och hoppa det kan han.


Anders

måndag, december 14, 2009

Fetch Dräktig

Hej.

För dom som väntar kan vi meddela att Fetch är dräktig. Midjan håller på att försvinna precis som på husse.

Anders&Mirjam

Österrike Ungern












Hej.

Kort rapport från det Internationella provet jag dömde i Österrike. Det visade sig att Österrike höll provet i Ungern. Markägaren ägde stora arealer båda sidor om gränsen så man kör tydligen provet i Österrike vartannat år och i Ungern vartannat. Nog för att Österrike-Ungern var ett land före första världskriget men nu är det kanske på gång igen. Skämt åsido men tydligen hade ägaren blivit av med marken i Ungern under kommunisttiden men nu fått större delen tillbaka. Man höll ett fyrtiotal stora fågeljakter per år och dessutom en hel del klövviltsjakter på Kron, Dov, gris, rådjur och mufflon. Provet då? Drivna fasaner i lagom mängd. Jakten på provets villkor och vi fick bra med tid att döma hundarna. Vi det var jag och Lydia från Belgien. Vi pratatde samma språk bedömningsmässigt och det var enkelt att döma tillsammans med henne. Provet höll Ralph och Heike Klieber i. För övrigt dom som bjudit ner oss. Dom är ytterst kompetenta hundförare och båda är Internationella domare. Efter två drev var alla hundar kvar utom en. 11 st med andra ord. Vi sa att nu är det dags att stretcha och låta hundarna bekänna färg. Långa blinda apporter i hård sidvind gjorde att flera hundar vek av från linjen och hamnade i bunkern så att säga. omöjliga att få tillbaka upp mot vinden. Några höll måttet och i synnerhet dom två högst placerade höll väldigt hög kvalitet. Följande resultatlista kan jag presentera.

Resultate Field Trial 12.12.09:

1.Platz exc CACT / CACIT: FTW Blackthorn Achenar, Csaba Karai
2.Platz exc Res CACT/Res CACIT: Dark Gipsy v d Atterseewelle, Hartmut Schöppl
3:Platz:exc.Jury v Goldberg, Wolfgang Diglas
sehr gut: Eddie of Dukefield, Andrea Boszormenyi
sehr gut:FTW Ragweed´s Zolo, Stefanie Gföhler
sehr gut:Levenghyl Mountain, Bianca Henderson
gut: Luc of Lubberland, Heidemarie Kleestorfer
gut:FTW Doubleuse Helagsmountain,Mag.Bichler Brigitte
gut:FTW Ragweed´s Patch, Gabi Schönbeck-Schreier
gut:Conrad of Dukefield,Karl Müllner
eli:Starcreek Eager,Zsolt Boszormenyi
eli: Hannah of Lubberland,Heidmarie Kleestorfer



Hälsn
Anders

torsdag, december 10, 2009

Veckan

Jobbade natt 12 tim i söndags och stack på grisjakt direkt på måndagsmorgonen. Vilken jakt vi hade. Grisar var det gott om men dom var svåra eftersom dom ställde sig i vassarna på knädjupt vatten och det passar bättre för långbenta hundar än mina små wacthlar. Knädjupt så får dom ju simma och hur effektivt är det att jaga gris med simmande hund. Inte speciellt lyckat. Frusna blir dom också och sen är dom inte så pigga på nåt efter ett tag i vattnet. Förstår dom.
Fick stå på pass också och hade visst flyt. Årsgris med en spets efter sig kom sättande bakifrån och inne på trettio meter så rullade den i skottet. Tio minuter senare knäppte det till i buskarna och en skaplig galt kom smygande. Försiktig som bara den. Stack ut näbben precis där årsgrisen låg. Backade tillbaka och smög iväg dit den kom ifrån. Fattade nog att det var nåt lurt när det låg en död släkting på marken. S-t tänkte jag men fem minuter senare kommer nästa galt travande. Lite mindre försiktig vilket blev hans öde. Brakade iväg ett hundratal meter innan jag hörde hur han sprang rakt in i björkstammarna, slog ikull och sparkade och lämnade livet på mossen. En stund senare kom nog pappan till alla grisarna. Kanske till och med utfadern. En stor svart gigant gled över mosspåret. Satte fart och kom rakt i skjutgatan men hade bra fart. Den sekund jag behövde för att kunna könsbestämma grisen var nog för den att undvika 308:an. Letade förtvivlat efter en lucka att skjuta i men björkstammarna stod tätt och det var hela tiden ett träd i vägen. Kul att veta att han finns där ialla fall. Imorgon åker jag till Österrike för att döma ett Internationellt prov. Får bli det sista för året för nu känns det som att resten av säsongen skall vikas åt jakten.

Trevlig helg
Anders

fredag, december 04, 2009

Trolle 2:a plac med CK A prov idag

Hej.


Kort information. Garronpoint Mole (Trolle) gjorde sin första start i EKL på A prov idag och var snubblande nära att vinna. 2:a vinnare med CK .
Frän vänster Jacob Frank, undertecknad, Mirjam, Lars Mejlby och till höger står jaktvärden.
Stort tack till Familjen Ramel för att vi fick möjlighet att hålla ett prov på dessa fantastiska marker. I talet efter jakten nämndes att det är ju dessa hundar som är föräldrar till nästa generation fantastiska apportörer.
Tack Henning för en fantastisk jaktdag.
Tack också PA Norling och Janne Stihl för allt arbete ni lagt ner.
Stort grattis till Lars Mejlby som nu har fler titlar på sin hund än han kan hålla reda på.
  • I.a vinnare med CERT Seahill High Wind Twister Lars Mejlby DK.
  • 2:a vinnare med CK Garronpoint Mole Anders Carlsson&Mirjam Axner
  • 3.e vinnare med CK Trompeterbakkens Gina Jacob Frank DK
  • 4.e vinnare 1.a pris Streamlights Nikita Mirjam Axner&Anders Carlsson
Domare för dagen var Keld Jörgensen och PO Björck.

MVH

Anders

torsdag, december 03, 2009

John JR Won Championship

F-n va bra. En av dom människor som gett mig mest vad gäller träning av retrievers och som jag gärna refererar till blev både etta och tvåa på championship. Kanske bevisar att man skall köra vidare i det spår man är inne på. Många har tyckt att John styrt sina hundar lite väl mycket. Kanske det? Till och med sagt: Men han vinner ju aldrig championship! Hur som helst så vet han hur man tränar hund och den erfarenheten är väl värd att ta till sig.

Grattis John.

Anders