CARMALS BLOG!

Kennel Carmals senaste info

Min bilder
Namn:
Plats: Nymölla, Skåne, Sweden

Medelålders man med fru, barn och massor av hundar. Jagar,startar, dömer och tycker till.

fredag, januari 30, 2009

Det har varit en härlig månad på sätt och vis. Härlig för att det är så mycket trevlig jakt man kan ägna sig åt. Idag hade vi Roughshooting hos Henrik och Sofia. Martin var med på jakten efter att ha slutat som yrkesjägare här nere, flyttat till Arboga och dragit igång en egen verksamhet. Kolla deras fina hemsida. http://www.gardhammar.se/Roligt att träffa honom igen. Han startar på Jaktretrieverklubbens mästerskap imorgon och fick några bra apporter idag som generalrepetition. Lycka till Martin. Förutom en del fasanjakter har vi jagat klövvilt. I måndags gick jag med Wachtlarna och det är bara att utdela en varning för alla grisjägare. Skogen är nu full med kultingar och själv kom jag in i en grupp som inte var större än mjölkpaketer. Sköt en galt efter att ha sett dom manliga könsdelarna tydligt innan skottet. Det är skitsvårt att se skillnad och en större gris fick passera opåskjuten både av mig och passgrannen. Det duger inte med kommentaren att man trodde det var en galt när skadan är skedd, en sugga fälld och ett gäng smågrisar lämnas åt sitt öde. Tycker att grisarna är värda ett bättre öde än att enbart betraktas som skadedjur. Samma jaktetiska regler borde gälla för dom som för annat vilt och jag hoppas dom så småningom får den status dom förtjänar. I nuläget skjuter man så fort man ser en gris, vakar på nätterna med mörkerkikare. Strör ut wienerbröd och andra delikatesser som man tiggt ihop på lokala bageriet. Använder belysning och åtelkameror som talar om när grisarna anländer. Man skäms inte för att mata in på små marker några meter från grannens gräns. Man sitter bekvämt i ett väl isolerat torn och grisen dör förhoppningsvis lycklig med en wienerbröd i käften.

Hälsningar
Anders

torsdag, januari 08, 2009

Kul Cissi med en kommentar.

Anonym sa...
Och en del har både jakt och provintresse!Att "riktiga" labbar apporterar räv och är bra på klövvilt är ju bra - men ursprungsområdet är ju inte heller fel.Och det är ena utesluter inte det andra.Visst är labben en fantastisk jakthund! Vår är duktig på eftersök ( klöv-vilt ) och duktig apportör på änder. Men den har också 1 nkl på jaktprov!Kunde säkert fått mer om inte jakten tagit över lite för mycket av lydnaden :-)Cissi och Frodo.


Hej Cissi.

Håller med dig på i stort sett allt det du skriver. Visst är det kul med en jakthund som räcker till på proven. Grattis till att du lyckats med båda sakerna. Det är lätt hänt att man tappar en del på lydnaden när man jagar med hundarna. Konsten är att behålla lydnaden trots att man kanske apporterar på jakter flera gånger i veckan eller stöter klövvilt med hunden. Det är absolut inte någon omöjlighet att få hunden att fungera på alla disciplinerna. Jag har haft ett antal hundar som blivit champions trots att jag stöter med dom och skjuter för dom. Jag präglar dom hårt på vad en stoppsignal betyder och kan sedan själv enkelt påverka om jag vill att hunden skall jaga eller avbryta. Efter hand vet hunden själv vad som gäller för dagen. För mig är tjusningen att jaga med en väldresserad hund där jag och hunden känner förtroende för varandra och arbetar som ett team i alla situationer som uppstår under en jakt.

nders

kul med nöjda valpköpare.


Vi har olika målsättningar med våra hundar. En del köper en hund för att gå på prov men har egentligen inget jaktintresse. En del struntar i proven och vill ha en jaktkamrat och det är ju det hundarna egentligen är till för. Jaktlabbarna är egentligen inte klövviltshundar men trots sina renavlade apportörsegenskaper så blir dom ofta bra klövviltshundar. Funkar bra som stötande och även till eftersök eftersom dom ofta har tillräcklig dådkraft så att dom ställer viltet eller går ikapp och drar ikull det. Kanske är det kombinationen av hög jaktlust och samarbetsförmågan som gör dom så pass allround.

Det är alltid lika roligt att få mail från glada valpköpare. Fick ett ifrån Bosse i Frillesås. Han har en unghund efter Enya och Trolle. Bosse skall ha honom till jakt och skriver det här brevet som jag tar mig friheten att publicera.


Hej! Här kommer en hälsning från Sickan (Enyas Navy) . Vi har varit på en stötjakt idag,som synes gick det bra . Han har varit med ett flertal gånger och gått med mig men det har aldrig tidigare gått i håll för några av skyttarna. Nu hade vi sådan tur att han stötte rådjur som gick bakåt så att jag själv fick skjuta det första rådjuret för Sickan.På bilden är det en stolt lillhusse och en stolt Sickan men stoltast och gladast är nog jag. Sickan mår för övrigt utmärkt och är en MYCKET trevlig hund som verkar vara utrustad med en turbomotor för han har en otrolig lust att arbeta.M V H. Bosse Johansson i Frillesås

fredag, januari 02, 2009

Nisse och övriga.











Det var så fint väder på Nyårsdagen att jag gick ut med kameran och hundarna. Nedersta bilden är mor och dotter, Fetch och Ina. Ovanför så är det Bella the terrier som far över gärdesgården. Dom tre översta bilderna är Nisse the spiderman som kollar efter kaniner. Han har upptäckt nu var dom rackarna gömmer sig- Gärna i stengärden. Nisse kollar under varje sten och gärna från båda håll.
Anders



























Det har varit härligt under Jul och Nyår. Dom vuxna hundarna har fått jaga i stort sett varje dag och det har varit många höjdpunkter. Fruntimmersjakten berättade jag ju om häromdagen. Hade en till idag och fruntimmrena ställde upp på bild. Tyvärr var Mirjam lite halvkrasslig så hon och Ebba stannade hemma tyvärr. Det var lite blandjakt sk roughshooting. Använde för egen del mest Bita som visat sig vara en riktigt bra kortdrivare i småsåter. Hade en del femminuters drev idag och det passade bra i den här marken. Vi fick två rådjur, en hel del fasantuppar och harar och hade ett häftigt ståndskall på gris som dock visade sig vara en sugga så hon fick leva vidare. Vädret var underbart så kameran fick vara med. Var medbjuden på en harjakt häromdagen utanför Kävlinge. Väldigt gott om hare och Fetch fick göra några riktigt bra apporter. En hare spårade hon över 300 meter där hon stötte den i legan och tog den. Hon gjorde ett par liknande apporter till och det är sådant som vi aldrig testar på våra jaktprov. Förr hade vi räv på släpspår på retrieverproven och Fetch pappa Sixten visade idag prov på vad det kan vara bra för. Henrik fällde en stor rävhane ute på tunn is därr man inte kunde ta sig ut. Inga problem sa Henrik. Inte när man har Sixten. Titta på bilden så ser ni vilket grepp han har. Imorgon skall wachtlarna få bekänna färg. Då kör vi igen. På tal om färg så kan ni kolla in Linus Keps. Fel, Fel, Fel! Rögle Keps. Skall ringa Färjestads supporterklubb och köpa en riktig keps åt honom istället.
Har lagt in fler bilder under fotoalbum.

Anders

torsdag, januari 01, 2009

Fetch optigenresultat Normal/clear

Gjorde ett optigentest på Fetch (Carmals Forever Heroine) och fick svaret häromdagen. Normal/Clear. Detta innebär att alla hennes och Eddies Jsut Like Prince Edwards valpar är helt fria. Både Fetch och Kita löper och kommer att paras inom en vecka.

Anders

En berättelse från en jägare




Fick ett brev från en ung jägare med ung Labbehane efter Enya och Trolle. Han är 10 månader och kallas för Nisse. Philip är en hängiven jägare och fiskare och vi blev så otroligt glada över hans berättelse att vi bad att få lägga in den.

Anders
Hej på Er.
Kunde inte låta bli att skicka lite bilder från dagens jakt, det var första gången Nisse fick apportera "direkt" efter att jag skjutit, han har varit med en gång innan på andjakt, för ett par dagar sedan, men då fick han bara kolla på dom stora "pojkarna". Idag fick han sitta bredvid en stolt husse som började med att skjuta en dubblé. Nisse satt som en gips katt bredvid mig, jag la ifrån mig bössan å sa det enda ordet han ville höra... snabb apport, kanon avlämning, satte sig vid min sida å jag kunde inte låta bli att skicka honom på den andra också, trots förväntans fulla blickar från mina spaniels. Han löste även den ankan utan några som helst problem. I det ögonblicket fanns det inte ord för vad jag kännde. Efter det så sköt jag två änder till, samma sak, sitter stadigt bredvid mig, sen snabb apport och fin avlämning. Efter det så bytte jag ut bössan till kameran, å så fick han apportera ytterligare två änder som min gode vän sköt. Och när nu detta gick så bra, så kunde jag inte låta bli att låta honom få prova att apportera en av gässen som vi skjutit lite tidigare på dagen, som ni ser på bilderna så gick det också bra, även om han nog tyckte att det var lite tungt. Det går nog inte att med ord beskriva hur mycket jag tycker om denna underbara hund, trotts alla skor, mattor, skohorn, hundkorgar, sladdar, strumpor och allt annat som har tuggats sönder, där kanske i och för sig, jag och Sandra har lite delade meningar, men va gör det, det var ju hennes skor...Naturligtvis så Älskar jag alla mina hundar över allt annat, men "lille" Nisse, vet hur man kan få Husse glad.

Ha Ett Riktigt Gott Nytt År På Er.
Med Vänliga HälsningarFilip