CARMALS BLOG!

Kennel Carmals senaste info

Min bilder
Namn:
Plats: Nymölla, Skåne, Sweden

Medelålders man med fru, barn och massor av hundar. Jagar,startar, dömer och tycker till.

måndag, oktober 24, 2011

Toscana. Ligger fler bilder under foto på hemsidan.

En inbjudan från Chiara och Angelo damp ner i våras.   Det gällde en retrievervecka som man har varje år i den Italienska Retrieverklubben.  Det skulle gå av stapeln i Toscana, väster om Pisa i en liten by som heter Lajanico. Har varit två gånger tidigare i Italien och det har varit fantastiskt varje gång. Vi började med en dags träning som följdes upp med att vi dömde ett WT dagen efter. Man hade fem klasser mot våra tre så det gällde att hitta en lagom svårighetsdifferens i övningarna.  Precis som här så var det vin och vatten. Dom bästa ekipagen var riktigt bra med en skala hela vägen ner. Det är mycket showhundar som startar också vilket är mer ovanligt hos oss.

På lördagen dömde Keld och jag tillsammans med två Italienare ett Novice FT under förmiddagen. Efter lunch dömde vi ett open FT.  Jag tappade alla mina hundar utom två under den första timmen på förmiddagen. Dålig kontroll av hundarna och några tvekade att gå in i besvärlig terräng. Det var två hundar som fick excellent men inget C.A.C. Inte heller Moira hade något C.A.C i sin grupp. Hos Keld gick det något bättre där en hund räckte ända fram.
Under eftermiddagen så försvann hundarna också snabbt mest pga out of controle. Två hundar gick dock riktigt, riktigt bra och placerades med C.A.C och reserv C.A.C.







Jakten då. Jo den skilde sig från vårt sätt att tänka och göra,  så pass mycket att jag inte tänker orda mer om det. Samma sak med skyttet där alla var utrustade med halvautomater som man bar på ett sätt som fick håret att resa sig på huvudet. 45 graders regeln existerade inte och det var flera tillfällen då vi fick vråla till skyttarna när man tittade in i en pipmynning. Hur som helst så sa vi ifrån under kvällen att det inte var acceptabelt med sådan vapenhantering och se det hjälpte för under måndagens Internationella prov satt en patron instucken framför slutstycket vid samling och inga skott upplevdes som farliga.

Det Internationella provet gick rätt snabbt. Mina 8 hundar i grundomgånegn reducerades till en efter två apporter. 6 Hundar kvar till andra omgången och sedan bara två. Salvatores hund löste sin apport väldigt snyggt. Den andra föraren misslyckades med sin och Salvatore plockade hem den också. Oerhört lyhörd hund med en väldigt lugn förare. Salvatore litade fullständigt på hunden även när den var utom synhåll och hunden litade på husse också. F-an vad snyggt att se.  Cacit till Salvatore och VG till nr 2. Resten eleminated eller  NC. Namnen kommer när jag rotat fram katalogen.

Vi hann med en sväng till Volterra och lutande tornet i Pisa. Borde stannat lite längre på utställningen för självaste Andrea Boccelli kom på besök.  Missade det tyvärr. Tornet var häftigt och Volterra väldigt mysigt. Åker nog till Italien igen om vi får chansen. Tack Keld för trevligt sällskap.

tisdag, oktober 04, 2011

Valpträff alla valpar födda 2011.

Alla valpköpare som har hundar från Carmals födda 2011 är välkomna. Självklart också våra Bordervalpar.

Medtag fika och något att grilla.

Samling Garvaregården Nymölla kl 10:00. Söndagen den 30 okt!!!!!!!!!!!!!!!

osa. Meddela om ni kommer på mail 04454499@telia.com senast den 24/10.

Hälsningar

A&M

Lite nyheter


Mirjam har varit i England och hälsat på våra goda vänner Peter Burton, Anette Clark, Richard Hinks John Lees samt Jack och Fran Creaner som har djurkliniken i Durham. Var också också med Mailis och hälsade på hos en berömd showlabrador kennel, Cambreamer och där fanns några av Storbrittaniens högst meriterade utställningslabbar. Nej. Jag tror inte Mirjam tänker ändra mål med uppfödningen men hon tyckte det var väldigt trevligt att titta in i den världen också.
Förutom det rent sociala så var syftet också att titta på vår nya import Garronpoint Meadie som kommer till oss om några veckor. hon är efter Eastdale Harry och Garronpoint Spree. 11 veckor gammal och Mirjam sa att hon redan apporterar som ett spjut.
För vår del har det inte blivit mer än en NKL start än. Tiden har inte räckt till men vi skall köra lite A prov senare i höst vinter. Ina måste få visa framtassarna nu när hon är hel igen. Lite picking up har det blivit men i begränsad omfattning mot vad det brukar vara.
Dömde ett A prov söderöver och det var riktigt trevligt. Dömde med Åke och Mats och det fungerade väldigt bra. Vi skickade på mycket markeringar i den mån det gick och många hundar och förare skötte sig bra. Tyvärr blev slutet lite snöpligt då fyra hundar skickades på en duva och domarna plockade upp den. Det känns inget roligt vare sig för hundförare eller domare. Eftersom jag både startar och dömer så har jag upplevt det från båda hållen så att säga.
Skälet till att det händer är oftast beroende på att hunden är för vidlyftig men också att förarna styr hundarna för hårt och att dom inte tillåts leta ordentligt. Jag har själv gjort så och pratar därför av egen erfarenhet.
Jag tror att man håller i hunden för hårt, dels för att man är rädd att tappa bort den men också det faktum att den kan plocka upp en annan fågel. Vad jag vill säga att det finns ingenting i våra regler som förbjuder hundar att apportera det dom finner. Med andra ord så finns inte "fel fågel".
 Däremot finns det något som heter olydnad och motsatsen till det, att hunden är alltför förarberoende. Om hunden finner en annan fågel i närområdet, men gör ett bra arbete så är det rimligt och troligt att domaren skickar hunden igen på den ursprungliga uppgiften. Jag hoppas att vi som domare tillåter hundarna att ta ut svängarna en aning så att dom får chansen att visa sin viltfinnarförmåga.
Proven får inte bli cirkus utan det är viktigt att vi ger den jagande hunden en chans. Med det menar jag inte att den skall vara svårstyrd.

Imorgon åker vi till Italien. Mirjam och jag håller en hundträning en dag. Dömmer WT dagen efter. Sedan dömer jag ett nationellt field trial på lördagen och ett Internationellt på måndagen. Söndagen ledig för att titta på lutande tornet och förhoppningsvis ett dopp i medelhavet.

På bilderna. Trolle apporterar ute i mossen.

Anders

Framgångar för valpköpare

Micke gjorde det igen. I helgen fick Carmals Jackies Millie sin andra elitetta på tre starter. Fick en tvåa också för ett par veckor sedan. Ni går från klarhet till klarhet. Stort grattis också till Mattias Persson och Carmals Heroines Knox som fick en elitetta för ett par veckor sedan.
Carmals Kitas Poacher och Eva Wahlgren tog en NKL etta också. Extra roligt är ett det är hundar som används kontinuerligt både vid egna jakter och som picking up hundar.

Hälsningar
Anders&Mirjam