CARMALS BLOG!

Kennel Carmals senaste info

Min bilder
Namn:
Plats: Nymölla, Skåne, Sweden

Medelålders man med fru, barn och massor av hundar. Jagar,startar, dömer och tycker till.

onsdag, januari 27, 2010

På tal om kommentarer

Så är det ju roligt att få sådana. Gerda undrade om det var var en del av dom nya reglerna, och som sagt, det var det.  Det gäller ju att ständigt höja ribban och bli bättre och bättre. Vi har ju inte nått taket än, jo det skall ju va Nisse då förstås.
Sofia ifrågasätter hur jag kunde komma fram till antalet grisar. Då vill jag bara säga att man blir ju bättre och bättre ju mer man håller på. Mognar med åren som ett bra årgångsvin. Rutinen att räkna grisar med hörseln är en egenskap som jag utvecklat. Nästa steg blir att kunna könsbestämma dom också och då undrar jag om någon vet vem som pustar mest. En galt eller en sugga????
Caroline! Synen försämras efter hand och med den omdömet.  Ibland är det bra att man har något att skylla på när man vill förbättra skottstatistiken.
På tal om tupp och höna så apporterades idag en fasan med hönans fjäderdräkt och den var färgad som en tupp på huvudet. Tyvärr låg kameran i bilen. För Karin som nu skall ta jägarexamen och som aldrig sett en sån förklarade jag att det helt enkelt var frågan om en korsning mellan en tupp och en höna. Och en sån ser man inte varje dag!!!!!!!!

Great White Hunter.

tisdag, januari 26, 2010

Nisse visade framfötterna



Hej.

Vilket väder det är idag. Gick spanielförare åt Henrik i morse. Jobbat natt och slumrat en timme. 16 minus var det och det riktigt bet i örsnibbarna. Karin och Lena apporterade tillsammans med våra valpköpare Philip och Anders. Bröt vid lunch eftersom jag började bli trött.Passade på att fylla på foderautomaterna och gick en liten sväng med Nisse. Jo, han fick rätt många stötar på en liten stund och jag fällde två av fåglarna. En tupp och en höna. Den sista hade jag inte tänkt skjuta men den hade nog varit utsatt tidigare av allt att dömma. Tog ett par bilder av Nisse. Inte så bra men ändå.

Anders

söndag, januari 24, 2010

Tack alla vänner som skrivit under kommentarer.


Hej igen.

Glädjande att meddela att Enya är jättepigg. Hon ligger till största delen i buren i köket och får vara lös liten stund emellanåt men vi är lite försiktiga med det eftersom hundars sjävbevarelsedrift skiljer sig en del från den vi människor är begåvade med. Hon får antibiotika och metacam, det sista som pain killer. Verkar göra bra nytta så det ser ljust ut. Snällt av alla er som hört av sig och undrat över hur det gått.

Jakt igår hos Henrik och Sofia. Vi sköt fasaner igen och solen sken och goda vänner och vinter och egen bössa och mycket glädje (och skadeglädje) Händer ju att nån bommar, eller hur? Henrik beskriver mig som otroligt trigger happy, men man ska inte kasta sten i glashus tycker jag.
Mirjam sköt också och hon börjar tycka det är riktigt roligt så nu blir det fokus på skytte och bössinpassning i sommar.

Sen är det ju så också att hundarbete kan uppmuntra en hel del. Både bra och dåliga insatser, så också ovanliga insatser. Nisse gjorde en sådan igår. Ovanlig alltså. Efter att flera försök med olika hundar att få dom att apportera en duva som ramlat uppe på ett tak så höjdes röster för att jag skulle ta fram Nisse. Endast i undantagsfall tar jag fram honom och det är för det mesta när någon i stort sett omöjlig uppgift ska utföras. Dom tidigare hundarna hade visat tendens till höjdrädsla men Nisse skulle aldrig visa någon form av rädsla. Han är i stort sett fullständigt orädd och jag vet inte vad som skulle kunna få honom att tappa fattningen. Inför en jättepublik utförde han apporten. Applåderna ville aldrig ta slut. Jag kunde skönja ett visst mått av avund hos en hos en av våra mest kända cocker profiler. Foto Bo Ferm som jag snodde bilden ifrån under följande länk http://fermsgrabbar.blogspot.com/ 
Vi har besök av två kända retrieverprofiler nämligen Karin Thunander och Lena Westerman som driver Kennel Stremlights tillsammans. I Stockholmsregionen finns det inte så mycket fasanjakter längre eftersom dom flesta gods lagt ner verksamheten. Trist tycker jag eftersom fasanklappjakter är bland dom trevligaste jaktformer jag vet. Dessutom en gammal klassisk jaktform som bedrivits sedan 1800 talet på gods och heresäten. I synnerhet i Storbrittanien. Tog lite bilder på damerna i fråga och jag tycker bilderna blev jättebra. Idag har hela tjejgänget tränat hundarna hos Sofia på Vittskövle och själv har jag tittat på grisar. Haft massor med gris i pass men eftersom det var bestämt att det ska vara årsgris så fick jättegalten leva. Hade en flock på tolv skjutbara som var på väg emot mig men dom vek av bakom en kulle och gick så nära mitt pass att jag hörde dom andas,  men jag kunde inte se dom. Hade flera stora svarta grisar i pass under eftermiddagen men som sagt inte skjutbara. Roligt var det och det var många andra som fick skjuta så det blev en del på paraden. Morra och Bita fick jobba under ett drev också och det är glädjande att Bita fortfarande utvecklas.

Hälsningar

Anders

lördag, januari 23, 2010

Tackjakt och antiklimax


God morgon.

Hade en jättefin dag nästan hela dagen igår. Tackjakt på fasan och en fin vinterdag med någon minusgrad och snö. Fullfjädrade tuppar som lyfte mot himlen och tumlade runt i snön efter ett bra skott. Inte alla skott kanske men dom fllesta. Hundarna fick jobba och Nisse hade några stötar som värmde. Tyvärr gick det inte att skjuta på den hare och dom kaniner han stötte av säkerhetsskäl. Dagen slutade traumatiskt. I sista drevet skulle jag gå genom en ekedunge och stöta fåglar till det andra laget. I kanten finns en liten klippt och tuktad granremiss. Den är planterad som  en viltvårdsåtgärd ochi ytterkanten finns ett lågt staket bestående av stolpar och ett kycklingnät. Enya hade suttit i bilen hela dagen och nu skulle hon få busjaga lite. Hon for in i granremissen och ut igen. Över staketet och tillbaka osv. Plötsligt blir hon hängande med bakkärran över staketet och hon skriker hjärtskärande. Jag trodde bara att hon fastnat med tassen, något som inte är ovanligt och sprang för att lossa henne. Då kommer hon plötsligt loss och springer mot mig. En tjock blodstråle sprutar ut på sidan och fägar snön röd. Jag lyckas få tag i henne och brottar ner henne samtidigt som jag skriker på mina vänner som befann sig i dungen. Blodet sprutade från ljumsken och jag försökte få stopp på det med handen men där var bara ett jättehål och det pumpade ut mellan fingrarna. Jag tänkte att nu dör hon för mig för detta klarar hon inte i många minuter och jag kände paniken komma. Pressade ihop bakbenen och märkte att flödet avtog och Linus och Masen kom med eltejp och Emil hjälpte mig att hålla i. Tejpade ihop båda bakbenen tätt och in med henne i bilen i Mirjams knä. Förlåt polisen om jag vid några tillfälle överträdde hastighetebegränsningen. Våra veterinär i Näsum är guld värda. Tog emot oss i dörren och sövde henne på en minut. En timme senare kommer Lena ut och säger att Enya klarar sig. Fick sy ihop den stora lårartären som var avsliten och det hade gått bra. Först då slappnade man av och kände illamåendet komma. Tror jag blev mer eller mindre chockad. Nu ligger Enya i köket. Ont som tusan har hon. Hålet år femton cm brett och djupt. Kompisarna var på platsen och kollade. Enya har haft sån otir att hon landat på en stolpe med en märla länst upp. Stolpen trängde in i ljumsken.

Tack Lena Martinsen och medarbetare på vetmottagningen i Näsum Tack också mina vänner som rådigt och snabbt hjälpte mig med hunden.

Mirjam tog lite bilder på förmiddagen. Den lilla vita hunden i Jonas famn heter Åke. Jonas har stora förväntningar på Åke som spås en framtid som framgångsrik grishund och rävsprängare. Vi håller tummarna för Åke.


Anders

måndag, januari 18, 2010

Fetch valpar

Fetch valpar växer och frodas. Dom har nu börjat öppna ögonen. Det är lugnt och tyst i valplådan vilket tyder på att dom är nöjda och belåtna. Har kört färskfoder till valptikarna sista kullarna och det fungerar väldigt bra. Tikarna står sig bra och håller formen fint över valptiden. Startar också upp valparna på samma foder och går över på torrfoder sista veckan.

Varit i Stockholm över helgen och jobbat med regelrevideringen tillsammans med domarkollegor i retrieverkommittén. Förslaget som arbetats fram skall upp i HS för eventuellt godkännande och sedan ut på remiss till avdelningar och rasklubbar. Efter den rundan så är det dags att sammanställa remissvar och få fram ett slutgiltigt förslag som sedan skall upp i fullmäktige. Ny regellåsningsperiod blir från 2012. 

Hälsningar
Anders

fredag, januari 15, 2010

Ledig hela veckan, vargjakt och örnattack.

Hej.

Ledig hela veckan och hade planer på att jaga lite och lägga lite tid på unghundarna. I måndags kväll stod jag i köket och lagade mat. Jodå, jag lagar mat också. Det är manligt tycker jag. Kolla hur många kockar som är män. Hur som helst så började det värka i vänsterhanden. Fattade inte vad det var eftersom jag inte slagit mig eller så. Tisdag morgon var handen alldeles uppsvullen och vi som skulle apportera fasaner. Blev akuten istället. Infektion in i ledderna i knogen troligen beroende på en slåntagg eller att jag stuckit mig på fågelben eftersom jag bröstade ur en del fågel i måndags. Fick handen gipsad, antiinflammatorisk medicin och stark atibiotika och nu fredag morgon känns det som det är på rätt väg. Vi är på väg till Sörmland. Mirjam och Ebba stannar i Karineholm och hälsar på släkten och jag dra vidare till jaktrerieverkommitté möte i Stockholm. Jodå, det ligger ett sånt möte mitt i bästa jaktsässongen och det är en väldig uppoffring för en sån som jag skall ni veta. Det är så man får ångest bara man tänker på det. Viktiga frågor dock och vill man ha inflytande så får man bita i det sura äpplet.
I morse gick jag till havet med hundarna. Havet ligger fruset en bit ut och vi gick på isen. På en sten satt en stor mörk figur. När jag kom närmare och hundarna närmade sig figuren så lyfte den. En riktig bamse till örn var det och den var inte speciellt rädd. La sig i anfallsposition över hundarna och tänkte sig nog lilla Bella som ett byte och attackerade. Hundarna tycktes inte fatta men själv sprang jag så fort mina långa ben bar. Lyckades få in hundarna och försökte hålla örnen på avstånd. Den var totalt orädd och fortsatte sina försök att komma åt hundarna. Vi kom in i skogen och undan örnen så det gick vägen trots allt. Jag känner folk som fått hundar slagna av örn så jag insåg faran. Tur man bor här i södra delarna så man slipper oroa sig för vargen också. På tal om varg så har det varit helt hysteriskt i massmedia efter vargjakten, och det ena dummare än det andra har folk hasplat ur sig i ledare och insändare. Värst har det varit i aftonbladet där en kolumnist Elisabeth Höglund känt sig manad att ta vargarnas parti. Undrar på vilka meriter hon uttalar sig. Sommarstuga i skogen kanske? eller skidsemester i Sälen. F-n vet om inte Walt Disney gjorde mer skada än nytta när han avbildade djuren som människor.

Har fått en hel del reaktioner på det jag skrev om artikeln i Labradoren både i mail och telefonsamtal. Ganska skarpa reaktioner från jakthundsfolk. Om det får stå oemotsagt så tror jag att det kommer att bekräfta vad många tycker, nämligen att det är ju det som labbeklubben står för och det vore väl tråkigt nu när klubben tagit några steg i jaktlig inriktning.

MVH
Anders

torsdag, januari 14, 2010

Fetch har fått valpar!

Fetch fick sina valpar i onsdags förra veckan. Fem tikar och 3 hanar blev det och alla är svarta! Bilder kommer när de blir lite större.
Vi väntar nu på att Ina ska börjar löpa!

fredag, januari 08, 2010

Valpträff 6/2 kl 10 00. Kita och Fetch valpar 2009.



Valpträff 6/2 kl 10:00.
Samling hos oss.

Medtag Fika.

Välkommen.
Anders&Mirjam

tisdag, januari 05, 2010

Historiska bilder

Hej.

Fick en kommentar av Asbjörn. Stort tack. Vet inte riktigt var du hittat alla bilderna men det är härliga historiska bilder som tydligt visar hur utvecklingen skett genom 1900 talet. Klicka in på länken under så får ni se.

http://www.retrieverbergen.blogspot.com/


MVH
Anders

måndag, januari 04, 2010

Nytt under kurser och träningar

Hej.

Har börjat uppdatera kurssidan och vi har tänkt ha ett par kurser och träningar på hemmaplan. Vi är anlitade på lite träningshelger på annat håll också så vi försöker sy hop det.

Anders&Mirjam

Lilla Lill lämnar av.




Mirjam har börjat jobba lite med Trolle döttrarna Lill och Quest. På bilden är det Lill som lämnar av till Mirjam. Tänk vad olika valpar är. En del är lugna och fina i greppen. Tar ett tag och håller i med stilla mun. En del är stressiga och oroliga i greppet. Trolle har ett lugnt och stadigt grepp och det verkar döttrarna ha också. Kul att se hur dom här små damerna utvecklas. Att dom har olika mödrar märks också för dom har lite olika egenheter.
Anders

söndag, januari 03, 2010

Therese




Du undrade var jag fått allt ifrån. Vilken bok jag refererade till. Så här ser den ut. Utgiven 1991 av engelska labbeklubben på deras 75 års jubileum. Jag vet inte om den går att få tag i. Om någon vet så får ni gärna höra av er.


Den andra bilden visar Peter of Faskally och är tagen 1908. Tycker ni den liknar dagens showhund eller dagens jaktlabbe?
Anders

Äkta skåning




Hej igen.

Hade tänkt planera en del träningar osv idag. Blev inget av med det. Tidsoptimist säger Mirjam som är lite mer realist än jag. Vaknade vid tiotiden efter en skönhetssömn på tolv timmar. Ambitionen var som sagt att göra lite nytta. Tittade ut genom fönstret efter en kopp svart kaffe och konstaterade att inte f-n sitter vi inne i det här vädret. Plockade fram kameran och bössan och ett par hundar och drog ner till Vittskövle och Henrik och Sofia. Ambitionen var återigen ändrad. Nu skulle det bli hundträning. Henrik flinade när vi kom. Du har väl bössan med dig, Va! Är påven katolik och har en rolig mössa? Klart som f-n att Carlsson inte åker oklädd. Planerna övergavs snabbt. Träna hund finns det tid för i vår. Fasanjakt med spaniel på programmet och några fina stötar från Jonas Tosca resulterade i några vackra tuppar. Bilderna illustrerar hund och förare. Jonas är en äkta skåning. Man kan inte tro det eftersom en äkta skåning skall ha nio centimeter djup navel och han svettas bara när han äter. Han lever inte upp till det än men han har tiden för sig.
Tidigt upp imorgon. Grisarna väntar.

Mattias! Tack för kommentaren.
Hälsn


AC

fredag, januari 01, 2010

Mellandagar och småvilt

















Härliga dagar mellan Jul o Nyår. Klövviltsjakt först och sedan ett antal småviltsjakter. Tog med kameran och tog lite bilder och några av dem ligger under foto på hemsidan. Hade en trevlig dag med änder fasaner och en del hare och det var en sk familjejakt vilket innebar att barnen var med. Ebba gick i drevet med Bella som liknar en hare i färgen. Drog på henne en gul skyddsväst så att ingen skulle ta fel. Korvgrillning och hela kittet ingick till barnens förtjusning. Elda är något man tycker är spännande när man är liten. Nyårsraketer med för den delen. Roligt för barnen men tråkigt för många hundar.
Fetch börjar likna en boll så hon lär bli rätt rultig på dom två veckor som återstår.
Översta bilden visar vår glada veterinär Christopher med två egenhändigt fällda kaniner. Nästa bild är från tisdagens roughshooting på hemmaplan. Nyårsaftons morgon sköt vi gäss som traditionen bjuder. Hög luft, kallt och vindstilla gjorde hållen långa och gässen uppmärksamma. Vi fick bara ner ett tiotal men Jimpa o eleven hade bättre lycka eftersom dom satt på rätt plats.

Vi kommer att lägga ut kurser och träningar på hemsidan nu i helgen. Har en hel del idéer runt A proven och känner att det finns ett behov av och träning och utbildning av både hundar och förare. Våra A prov i Sverige är ju mycket sällan Walk up prov utan proven går ju på drivna fåglar till 90 %. Därför skiljer det sig väldigt mycket vilka krav som ställs på hundarna. Samma sak gäller i Danmark och till stor del även på kontinenten. Planerar en A provskurs med en eftermiddag teori där vi pratar om vad man skall tänka på när man tränar sin hund och vad som är viktigt att tänka på i provsituation. Vi följer upp med praktiska övningar dagen efter och i höst kopplar vi detta till en jakt. Vi kör ett inofficiellt A prov helt enkelt men med erfarna hundförare som coacher. Denna delen är redan förankrad. Mer om detta kommer inom kort.
Gott Nytt
AC