CARMALS BLOG!

Kennel Carmals senaste info

Min bilder
Namn:
Plats: Nymölla, Skåne, Sweden

Medelålders man med fru, barn och massor av hundar. Jagar,startar, dömer och tycker till.

tisdag, augusti 26, 2008







Gårdagen bjöd på fantastiskt högsommarväder och kontrasten mot helgen var stor. Undrar hur många mm regn vi fick i helgen. Tog några bilder vid dagens andjakt. Trolle sitter med ryggen mot kameran. Dom andra två bilderna är Fetch.






Anders

måndag, augusti 25, 2008

På jakt med tjejkompisarna.




Vi jagade igår. Började med en kaninjakt med spaniels och avslutade med kvällssträck på änder. En trevlig eftermiddag med bra spanielarbete och skarpa snabba skyttar.


Bifogar några bilder Lägg märke till Camilla. Klädd i Glengarnock med jakthunden sittande på armen. Skämt åsido. Hundgården är full av riktiga jakthundar men den här lilla har till och med satt Kopoven på plats. Kom inte riktigt överens med kameran så det blev bara två bra bilder. Sofia och Camilla men det är gott nog.




Hälsningar


Mirjam

Herr eller fru Anonym

Tack för kommentaren på mitt förra inlägg. Jag kan reglerna redan men det kan vara bra för andra att se hur dumt det är. Om jag dömer en helg i Norrland och lägger tre semesterdagar på det så får jag en fri start i Norrland!!!!!!!!!!!! men bor i skåne. Hoppas att även Anonym förstår vad jag menar. Skriv gärna ut era namn under kommentarerna. Det blir mycket trevligare så.
Ett exempel på hur det kan se ut är att en domare dömer tre av fyra helger. Några prov långt bort. Han eller hon har en helg ledig och vill försöka starta sina hundar. Med dom här reglerna så kan man lotta bort vederbörande så att han eller hon inte får starta en enda hund om vederbörande inte dömt i den avdelningen. Ett annat exempel är att man dömer i sin egen avdelning och missar att få starta på hemmaplan och själv får bekosta långa resor för att starta egna hundar. Nu är det så att sässongen blivit så mycket längre för oss domare som är engagerade i A proven. och inte bara B-proven. Vi dömer ända in i januari.´Är man sedan engagerad i klubbarbetet så går det ett antal helger till det också. Det är ganska vanligt att hjälper man till på prov som funktionär så slipper man bli bortlottad. Det finns ingenstans i regelverket att det skulle vara ett skäl att stå utanför lottningen. Självklart tycker jag att man skall få vara med om man hjälper till. Det säger sunt förnuft. Det borde dock även gälla oss domare.

Anders

söndag, augusti 24, 2008

Lite surt

Hej.

Regnar gör det. Gårdagen hade inte en minuts uppehåll och imorse när jag gick till havet med hundarna var det lika blött. Hoppas det lättar under dagen. För oss som bor i sydsverige finns en formidabel vädersida. Kolla in den på www.dmi.dk . Radarbilden som är animerad visar hur vädret rör sig och man kan själv räkna ut hur det är ett par timmar framåt. Philip och Kalle gick och fiskade igår kväll. Vadarbyxor och jättewobblers. Dyngsura men glada. Tre gäddor på två timmar med 6,5 kg i topp. Sanna sportfiskare släppte dom tillbaka igen. Dom hade också sällskap av några sälar så det var nog en trevlig upplevelse. Hade anmält Enya och Trolle till B-prov idag. Trolle på reservplats andra gången i rad. Ringde igår kväll och kollade. Inga strykningar = ingen start. Tror klubben behöver fundera över om man vill ha aktiva domare eller inte. Själv dömer jag kommande två helger och har tagit ut semesterdagar av det skälet. Jag har ytterligare några helger bokade senare. Flera aktiva domarkollegor har tidigare hört av sig och har haft samma problem. Dom känner precis som jag. Varför ställa upp i ur och skur när man själv blir bortlottad dom få gångerna man har möjlighet att starta. Nästa år får bli hundarnas år. Husse tänker ta ledigt.

Hälsningar
Anders

Anders

lördag, augusti 23, 2008

Ett drama i naturen


Våra vilda djur utsätts för många faror. Trafiken tar allt mer av viltet. I bigogad länk kan du se hur mycket viltolyckor som rapporterats in. Det finns också ett stort mörkertal eftersom en del bilförare inte rapporterar in om bilen inte fick några större skador. http://www.svt.se/content/1/c8/01/20/20/15/viltolyckor_statistik_län_djur.pdf Jordbruket tar sin tribut. Här finns inte heller några siffror över antal harungar och rådjurskid som fastnar i slåtteraggregatet. Inte heller hur många djur som skadas av besprutning och kvarglömd taggtråd. Den här hjorten hade tur som upptäcktes i tid. Ståltråd satt intvinnad i hornen och han kunde inte ta sig loss. Han brottades ner av folk som sett honom och klipptes loss med en bultsax.


Den Tjugoförsta augusti
















Den Tjugoförsta augusti är ett heligt datum. Andjakten börjar och för min del är det i stort sett slut med apporteringsträningen för året. Igår morse kom Henrik och den långe dansken Jan på besök. I mörkret drogs vadarbyxorna på och vi hittade våra positioner i det långgrunda vattnet. Ljudet av dom första skotten rullade över havsviken och dom första änderna föll med ljudliga plask bland stenarna. Efter ett par timmar hade vi en ansenlig hög med gräsänder och krickor. Fetch satt och skakade på en sten och drömde om en neoprenväst. Svårt för hundar att hålla värmen om dom inte får komma upp på land och röra på sig. Jag hade frånlandsvind och vid ett tillfälle låg fem änder döda rakt utanför mig. Fetch hämtade dom en efter en och avståndet ökade hela tiden. När fyra var inne så hade den sista flutit ut flera hundra meter och jag kunde inte se den så den förlorades tyvärr. Några av bilderna är från eftermiddagens apportering. Trolle fick sitt elddop under eftermiddagen. Han har bara fått apportera sparsamt under förra året. Därför var det kul att få testa honom fullt ut. Jag gillade det jag såg. Han jobbar på tills han hittar vilt utan att ställa några frågor.
Dom tre översta bilderna är på Trolle. Fjärde bilden är en frusen och stel Fetch med husses byte från morgonen och längst ner sitter Bosse strand och hans hund och hukar i potatisen under eftermiddagens apportering.
Anders









fredag, augusti 22, 2008

Nisse (Capercailies Woodstorm)


Hej.

Måste börja med att berätta om Nisse. Mirjam hör allt oftare kommentaren: Jag går bara ut med min spaniel en stund. Vi har jätteroligt Nisse och jag när vi tränar tennisboll. Jag har fått massor av tips av goda vänner om hur han skall tränas och det är tacksamt.Alla är framgångsrika men träningsmtoderna skiljer sig lite grann och så skall det nog vara. Det gäller bara att hitta en metod som fungerar för mig och min hund. Det börjar kännas bra nu. Han jagar som tusan framför fötterna, apporterar med blixtens hastighet och stannar direkt om bollen kommer studsande framför honom. Det märkliga är att den enorma jaktlusten balanseras med en nästan overklig vilja till samarbete. På labbarna får vi träna stadgan men här finns den nästan naturligt. Det är väldigt spännande med en helt ny ras och jag vet hur jag vill att slutmålet skall vara men inte riktigt hur jag skall komma dit. Vi jobbar vidare så får vi se. I huvudet målar jag upp bilden av den perfekta spanieln. Den som finner vilt där andra går tomma och som liksom tillverkar kaniner. Den som utan övertalning jagar dom tätaste björnbärssnåren. Den som utan förarpåverkan är stadig och spontant håller sig inom avstånd. Jag har några förebilder och hoppas att det inte stannar vid drömmar och förblir en utopi.
Däremot förstår jag inte kuperingsförbudet eftersom jag har en hund med lång svans som han slår sönder i buskarna så blodet rinner. Ser det ofta på spaniels och veterinären säger att man ofta tvingas kupera vuxna hundar vilket är betydligt mycket plågsammare än kupering av valpar.

Anders

fredag, augusti 15, 2008

Dansk retrieverklubb

Hej.

Dansk retrieverklubb har nu provprogrammet fastställt. Här i södra har vi ännu inte spikat datumen för våra A prov. Skälet till det är att jakterna inte är fullt ut planerade än.
Följande länk har jag fått av Keld Jörgensen.'

http://dansk-retriever-klub.dk/Billeder/DrkMU/a-prøve2008pr.11.8.pdf

Hälsningar
Anders

fredag, augusti 08, 2008

Jaktens dag i Degeberga på söndag.

På söndag arrangerar Kristianstad-Bromölla jaktvårskrets jaktens dag i Degeberga, Hittar tyvärr ingen information om detta på jägarförbundet och vet inte hur det annonserats ut. Om jag förstår det rätt så skall det vara i hembygdspparken i Degeberga. Jag har för avsikt att åka dit och ha lite apporteringsuppvisning tillsammans med Jörgen Sandberg och Bosse Ferm. Om någon är intresserad av att åka dit och se vad kretsen har att erbjuda kan ni slå Bosse Ferm en signal och få information om tid och plats. Tror det är mellan 11:00 och 15:00. Bosse snackade om att det skulle serveras mat där också.

Hälsn
Anders

Kitas dotter Sassa


Hej.


Fick en trevlig bild idag från Susanna Mårtensson. Hennes hund heter Sassa och är en avkomma till Kita och Trolle. Susanna berättar att hon mötte ett par grävlingar på morgonpromenaden och att Sassa tyckte dom var kul att leka med ända tills dom började fräsa. Då var matte ett bättre alternativ.

tisdag, augusti 05, 2008

Trolle 1:a pris och Enya en tvåa.

Startade på Hunneberg efter en 40 mil lång bilresa. Trolle har inte ätit på en vecka pga alla löptikar och jag var en aning orolig över kondition och koncentration. Startade i första par och det gick ganska klockrent även om jag såg hans något lystna blickar mot parkamraten. En tik som inte var av samma ras så det fick han bara glömma. Startade också Enya i elitklass på en prov som egentligen kändes som ett ordinärt öppenklassprov. Hon fungerade perfekt ända till slutet trots ett års frånvaro i träning och en valpkull. Väldigt stark på söket, lugn och kontrollerad och väldigt lättstyrd. Tyvärr schabblade vi till det på sista vattenmarkeringen. Jag säger vi eftersom jag var otydlig och hon fuskade genom att försöka smita landvägen. Fick dirigera henne dit och därmed ett andrapris. Vi får ha ett kvartssamtal jag och Enya och se om vi kan göra bättre nästa gång. Sitter och läser Björn Nordéns kritik och han är ett föredöme när det gäller att beskriva en hund. Man ser arbetet framför sig när man läser lappen. Tack för det Björn.

Anders

Tack alla för hjälpen med kennelträffen.


Hej.


Var lite trött igår kväll och orkade inte skriva så mycket. vi hade kennelträffen i måndags och det var en solig och trevlig tillställning. Vi hade bestämt att vi skulle ha den tillsammans med Linus och Carro så att deras valpköpare också kunde vara med. Linus är viltmästare på Trolle Ljungby och det är mycket tack vare viltvårdsförvaltningen som vi har så goda möjligheter att träna våra hundar vilket vi är oerhört tacksamma för. Vi hade lagt upp det så att Helena Lindström höll en liten valpkurs för dom yngsta vilket var väldigt uppskattat och Annika Hector och Håkan Persson dömde dom äldsta hundarna på fyra workingteststationer och det var kul att se alla hundarna i provsituation. Stort tack till Sofia och Henrik som skötte grillen och fixade en alldeles ytmärkt lunch i form av grillart vildsvin och potatissallad. Henrik som för övrigt startade Sixten och placerade sig som tvåa i sin klass. Han hade till och med tränat honom dagen innan och jag hoppas att han nu är tillräckligt motiverad för att köpa sig en visselpipa.
Hälsn
Anders och Mirjam

måndag, augusti 04, 2008

Några bilder från kennelträffen ligger under fotoalbum


Vi har lagt in lite bilder från kennelträffen under fotoalbum Hoppas få lite bidrag från andra fotografer eftersom vi var dåliga på att ta bilder själva. Mer text kommer imorgon.