CARMALS BLOG!

Kennel Carmals senaste info

Min bilder
Namn:
Plats: Nymölla, Skåne, Sweden

Medelålders man med fru, barn och massor av hundar. Jagar,startar, dömer och tycker till.

tisdag, november 20, 2007

Dummieprov, Internationellt och Europacup.

Vi har haft dåligt med tid att skriva i Bloggen. Var i Finland förra helgen och dömde två Internationella prov tillsammans med Stefano Martinoli. Intrycket var att "Finnarna" kommit långt i utvecklingen av sina hundar, träningsmetoder osv. Jag var där vid två tillfällen och höll kurs för två-tre år sedan. Dömde då också ett workingtest. Man har utvecklats ljusår sedan dess och det beror troligen på viljan att lära sig och ett stort intresse. Instruktörer från England och kontinenten har bjudits in av bland annat Miso och Pauliina som har Eagleowls kennel. Det har givit resultat. Finskt i topp båda dagarna och första dagen hade vi två Svenska hundar bland dom fyra topp placerade. Tvåa var Lena Westerman med Anna Holt och fyra var Lena Bratsberg med Tanni. Fasaner har man i mängder och vårt största problem som domare var definitivt inte brist på vilt. Snarare tvärt om. Nog om detta.
Idag har vi varit på fasanjakt och jag hade med mig Susanne och Annika som var på fasanjakt för första gången i sitt liv. Samma sak med hundarna Helt orutinerade i sammanhanget. Dom gick praktiskt jaktprov. Några av sina ettor har dom fått i höst på elitprov med dummies. En del personer har uttryckt sitt missnöje med dummie proven eftersom man tycker att hundar inte skall bli champions på tygpåsar utan det skall vara riktigt "vilt". Jag håller inte med om det utan jag är övertygad om att hundar lär sig använda näsan och hjärnan istället för benen eftersom dummies är svårare att hitta än kallvilt. Något dom har nytta av på jakten. Som domare är jag inte heller så förtjust i att stå och klämma på halvsurt vilt. Jag och Mirjam använder nästan aldrig vilt i vår egen träning utan vi kör med bollar, dummies osv. Vilt använder vi bara enstaka gånger för att försäkra oss om att dom tar kallvilt. En hund blir B provs champion när den gör sitt praktiska prov. Vägen dit betraktar jag inte som jaktprov utan jag vill hellre kalla det för apporteringstest. Praktiska provet och A proven är jaktprov för mig. Med det förringar jag inte på något sätt B-proven utan jag tycker det är ett alldeles utmärkt sätt att testa hundar. Årets resultat från dom praktiska proven kommer förhoppningsvis att visa om olyckskorparna har rätt. Då borde det rimligtvis och logiskt sett bli mycket fler underkända hundar än tidigare. Vi får se om det blir så. Susanne och Annikas hundar tyder ialla fall på motsatsen. Mycket väl genomarbetade hundar som tycks ha blivit rätt egenskapsbedömda trots dummies. Grattis till championaten.

Vi vill också passa på att gratulera Lena Bratsberg och Tanni till andraplacering på Europacupen i Italien. Mycket starkt jobbat. Tänk så nära att Lena vann igen. Grattis också till laget som kom på en hedrande tredjeplats.

Hälsningar
Anders&Mirjam

måndag, november 12, 2007

Smaldjuren


I söndags var det jakt tillsammans med dom andra smaldjuren. Vi hade en trevlig dag och jag inser att övningsskytte behövs. Blev blå på överarmen för att jag inte får bössan rätt varje gång. Tack Sofia för ett fint arrangemang. Anders dömde Internationella prov i Finland i helgen och hade riktigt kul tillsammans med Stefano från Italien men det får han berätta om själv.
Från vänster Sofia, Katarina, Carro, Anna, Linda, och jag.
Hälsningar
Mirjam

måndag, november 05, 2007

Svinaktigt Roligt

Hej.



Dags för en en ny vecka. För min del har det varit 2 gånger 12 timmar på jobbet i helgen. Mirjam jade lite valpträff i går och Johan, Anders, Jonas och Håkan var här. Håkan är Dackes nya Husse vilket innebär att han nu flyttat till ny adress. Var med om en spännande grisjakt i förra veckan. Bidrar med lite bilder från det tillfället. Grisar trivs i vassområden och särskilt där det finns torra områden i form av små öar osv. Att jaga gris i sådan terräng är tufft för människor och hundar. Grisarna tycks ha ett visst övertag och rör sig snabbt och explosivt och det är inte alltid hundarna hinner undan. Indra fick smaka på galttänder och det blev ett veterinärbesök redan under första drevet. Jonas, Henrik och Uffe som stod för den mesta hundföringen hade gjort egna vadarbyxor i form av Gore tex brallor skarvade till stövlarna med silvertejp. Konstruktionen har sina begränsningar men fyller sin funktion en stund. Ett par vanliga vadarbrallor blir man för orörlig i och det är inte så bra om man möter en grinig galt på en växel i vassen. Galten som plågade Indra föll för ett välriktat skott från Henrik men låg illa till. Det blev att hämta båten. Henrik var skitig och svettig och glad över sin galt. Rutinerad som han är hade han extra uppsättning kläder och på bilden förkunnar hans bleka lekamen hur vår skånska sommar har varit. Tyvärr var min galt mindre än Henriks men det får jag leva med.



Hälsningar

Anders









































fredag, november 02, 2007

Förra helgen

Vad kul det är. Vi jagar, trivs tillsammans både människor och hundar. Hundarna ser ju ut som dom gör. I och för sig så ser man ju utklädda hundar också men själv tycker jag att dom skall få vara bara hundar. Vackra som dom är. Fetch har en and i munnen och det pryder henne. Titta på fjäderdräkten! Vi har inte fåglar i munnen som våra retrievers men vi kan se bra ut ändå. Karin ser glad ut efter att Dana och dom övriga labbarna gjort snygga apporter. Okänd skytt från G-B har snyggat till stövlarna med lite tofsar och sånt. Eva har skitsnygg mössa och är lycklig över sin Brindlebay hund som
fått några bra apporter från klipporna. En anonym skytt även han från G-Brittain väntar på änderna. Tweed gäller. Varmt och tyst och ser bra ut också. Ove klädd i Glengarnock från topp till tå. Skitsnygga kläder från Skottland som nu finns att köpa även i Sverige. Kolla länken: http://www.glengarnock.com/


Jagade gris idag. Lyckad jakt, bilder kommer i helgen.


Hälsningar

Anders&Mirjam