CARMALS BLOG!

Kennel Carmals senaste info

Min bilder
Namn:
Plats: Nymölla, Skåne, Sweden

Medelålders man med fru, barn och massor av hundar. Jagar,startar, dömer och tycker till.

onsdag, augusti 29, 2007

Trolle på jakt idag




Hej.




Andra dagen i rad på apportering. Igår eftermiddag var det tuff apportering i en större våtmark. Först apportering åt en skytt från land sedan rodde vi med båt ett par timmar på eftersök. Hundarna som var Fetch och Pripps fick lämna av vid båtkanten och sedan vända av mot stranden igen. Dom följer strandlinjen runt hela sjön och känner av var skadade änder krupit upp. En del fåglar lyckas dom ta medan andra blir skjutna då dom flaxar ut över sjön. Tufft för hundarna. Idag var det en något annorlunda apportering. Inte lika mycket vatten men nog så besvärligt. Nässlor och snår kan vara hårt det också. Glädjande att se hur våran Trolle betedde sig. Han har inte varit med så mycket än men känns redan som en riktig jakthund. Han har modet och dådkraften och är dessutom trevlig att titta på då han jobbar eftersom han har ett ganska intensivt arbetssätt. Bifogar bild på Trolle och Pripps. Det är Trolle som springer.

måndag, augusti 27, 2007

Glada valpköpare som varit på jakt.

Alltid kul att höra från valpköpare. Särskilt när dom ringer och är glada och stolta. Alla startar inte på prov utan en hel del köper sig hund för jaktens skull. Under förra hösten hade vi A-prov i södra avdelningen. Vi fick ställa in pga få anmälningar. Över huvud taget så är det tunnt på A-proven med skåningar i förhållande till resten av landet trots att vi bor i spanielns och retrieverns Mecka. Här finns alla möjligheter till jakt med retriever och kanske är det det som är problemet. Folk jagar med hundarna i stället för att gå på prov. Uppåt landet kanske proven blir ett substitut för jakten eftersom småviltstillgången är sämre. Jag spekulerar naturligtvis men vi kör A-prov i höst igen och hoppas på större intresse. I Stockholmsregionen är det svårt att komma med på proven och här får vi knappt ihop det. Södra kommer att samarbeta med Småland och Västra när det gäller anmälningarna och skall på så sätt försöka få ihop startfältet. Datum för proven kommer att bestämmas inom kort och anmälningar sker till Eva Ferm. Fått några telefonsamtal från valpköpare från dom inledande andjakterna. Karin Wallander var så glad efter en dag i andvassarna och det var Anki också. Hundarna låg i och jobbade och tog för sig ordentligt. Det behövs på andjakter när man inte kan gå in och styra hela tiden utan hundens initiativ och självständighet är avgörande för resultatet. Mirjam träffade Göran på veterinärmottagningen. Göran som köpt en liten Wachteltik från oss. Han var nöjd så här långt och hans lilla lilla tik såväl som vår kommer att bli lätta att få att apportera för dom bär gärna på något hela tiden. Våran "Bita" kommer med små saker och lämnar av hela tiden. Vi tar gärna emot bilder på valparna både labbar och Wachtelodjur som vår veterinär kallar dom så vi kan lägga in dom på vår hemsida.

Hälsningar
Anders som skall lasta bilen full med hundar imorgon och dra på andjakt.

Grattis Anna Larsson och Kitas Ike.

Grattis Anna till 1.a priset med Ike. Starkt jobbat. Pratade med den ansvariga domaren och han berättade att både Du och hunden skött er klanderfritt. Sug åt Dig.
Dömde själv på lördagen som extrainkallad domare eftersom man fått in för många anmälningar i ÖKL och det var massor med bortlottningar. Nu blev det 12 st färre i alla fall. Startade sedan på söndagen för nya domarkollegan Jenny Hamring. Fetch skötte sig bra och enda problemet var att hon hade svårt att hitta ena landmarkeringen. Låg kvar på exakt rätt ställe och det tog flera minuter att lokalisera den. Spikade sedan den andra vilket ju var en styrka. Hon fick sin Etta och nu saknas bara en och vi hoppas fixa den också. Enya lider av träningsbrist. För lite träning i sommar och några tuffa andjakter i veckan gjorde att hon var ohörsam på vattendirigeringen och alltför hörsam på fältet. Hon tappade en del självständighet pga pressen på vattnet samt påverkades negativt på söket av parhundens förares signaler. Det räckte till ett tredjepris. Vad kan man säga om Dummies i elitklass. Skönt att dömma på och betydligt mer jaktligt än kallvilt. Dom är avsevärt svårare att lokalisera precis som en nyskjuten fågel och det går inte att rusa över söket efter vittringskorridorer som på ett kallviltsprov. Träningen måste inriktas på lugnare och mer metodiskt sök för att få hundarna effektiva. Jag tror det är nyttigt även för jakten. Däremot tror jag att vi borde försöka lägga elitproven sent på våren samt i Juli-augusti innan jakterna startar för fullt men det är bara helt personliga funderingar än så länge.

fredag, augusti 24, 2007

Lite bilder från regnigt skåne




























Apporteringen idag skedde delvis i fullt ösregn. Det var väldigt varmt och kvavt. Svetten rann längs med ryggen trots att dom fysiska ansträngningarna hos oss människor inte var speciellt stor. Hundarna fick slita en del men inte så hårt som i förrgår som tur var. Pripps och Harry fick stanna hemma eftersom dom inte ville stiga upp igår morse. Dom kikade ut genom hundluckorna med sömnig blick och undrade varför det redan var morgon. Deras stela rörelsemönster förkunnade också ett visst behov av vila. På Fetch och Enya märktes inget. Förväntningarna i blicken var som vanligt.
På bilderna är det Enya som apporterar.

onsdag, augusti 22, 2007

Andpremiär



























Nu börjar jakten igen på allvar. Igår morse steg jag upp kl 03.00 och stekte ägg och bacon. Jonas Sandberg dök upp vid halv fyra och vi tryckte i oss stadigt med mat. Det var meningen att Henrik också skulle komma men han sov sin skönhetssömn. Vi gick ner till havet iförda vadarbyxor och tog plats bland stenarna en bit ut i vattnet. Fetch fick sitta på en sten vid sidan om mig. Babe som Jonas cocker kallas har lärt sig att sitta på land när Jonas står i vattnet. Han levererar inte till Jonas utan lägger fåglarna fint i en hög på stranden. På det viset slipper han sitta och frysa i vattnet. Vinden låg på hårt och det gick vita gäss på vågorna. Änder och Gäss kom in i en väldig hastighet. Vi hade ett par timmars bra jakt och fick sluta skjuta gäss efter ett tag eftersom vi började fundera på hur vi skulle lyckas bära hem dom. Det blev två svettiga promenader ändå. Igår kväll hade tjejerna jakt. Dom kallar jaktklubben för "smaldjuren" .Jag var dum nog att ifrågasätta namnvalet. Eftersom dom alla är mammor borde dom kanske heta något annat tyckte jag. . Ett smaldjur är som dom flesta vet ett ungt rå som inte fått lamm eller en ung hind som inte fått kalv. Svaret jag fick var att jag inte skulle bry mig eftersom att jag är en returbock. Att man aldrig kan hålla t-n. Dom startade eftermiddagen med kaninjakt över spaniels och avslutade med ett kvällssträck på änder och gäss. Idag har hundarna fått en rejäl genomkörare på förstas andapporteringen. Fetch, Enya, Harry och Pripps fick följa med. Kita har börjat löpa tyvärr och Mirjam fick jobba. Kita skulle startat på lördag på Skedhult. Bifogar några bilder. Jonas från igår och Fetch med husses byte samt bilder på Enya och Fetch från idag./ Hälsningar Anders

måndag, augusti 13, 2007

Bilder från Kennelträffen




























































































Bilder från Mocktrial och A-provsdomarutb småland
















lördag, augusti 11, 2007

Harry dotter vann finska unhundsderbyt.

Grattis till Miso och Pauliina.


Framgångar på Finska unghundsderbyt.
Vinnaren uppfödd av Miso och Pauliina. Pappan till Eagle Owl´s Galateia är Greenbriar Ymir. (Våran Harry) Miso kom trea med Streamlights Danas Valhalla. Meadowlark Tosh från Janne och Birgitta kom fyra.

Resultat

1. Eagle Owl's Galateia110 p (Efter Harry).
2. Polarfisher Brando 108 p
3. Streamlights Danas Valhalla (Miso Sipola) 106 p4.
4.Meadowlark Tosh 105 p,

Anders.

Mock Trial och A-provsdomarutbildning

Hej.

Det har varit en aning intensivt sista två veckorna. Både jag och Mirjam hade semester samtidigt i en vecka men det innebar inte att vi sågs särskilt mycket för det. Först byggde vi klart dom fem hundgårdarna som vi har längtat efter. Vi gjöt två plattor och det är en historia för sig. Betongbilen skulle komma 12.30 och vi hade tre man till hjälp att köra ut betongen. Bilen kom 13.30 och fungerade bara i tio minuter. Rännan brakade rakt ner i backen och vi fick pumpa ut det i en hög och skyffla det i kärror. Var klar vid 21 tiden på kvällen. Två dagar senare satte vi upp hundgrindarna. Fick tag i sådana till bra pris i Gislaved. Hade besök av släkten från Sörmland också¨och fick en hel del hjälp. Sedan hade vi Kennelträff på tisdagen. Jätteroligt med så många valpköpare. Att Emma kom på besök med sina nuvarande ägare gjorde inte saken sämre. Johan Hjerpe och Katarina Ljunkvist hjälpte till som instruktörer och vi fick låna Karin Wallanders bumpers. Väldigt lyckat tycker vi. Tack till instruktörer och valpköpare för att ni ställde upp. Därefter var det dags att åka till Småland och familjen Liljebladh för A-provsdomarutbildning. Det var Lena Bratsberg och Bengt Bernas som höll i teorideln och undertecknad i dom praktiska övningarna. Nyttigt med Mock Trial både för deltagare och domare. För dom som är intresserade av naturmålningar vill jag gärna rekomendera ett besök i Leif Liljebladhs atelje. Han har också snygga akvareller på labradorer. Kolla in hemsidan www.leifliljeblad.com På fredagskvällen bar det vidare med tåg till Arlanda och flyg till luleå. Dömde alla klasserna under två dagar och blev mycket väl omhändertagen av provledningen och trevligt bemött av deltagarna. Kommer gärna tillbaka om ett par år. Det kommer lite bilder så fort vi hinner lägga in dom. Har bra bilder från kennelträffen och domarutbildningen.

Hälsn
Anders